Samenvatting 31ste WES-symposium,

Alweer een jaar verder... tijd voor ons 31ste symposium!

Dit keer het onderwerp "Is ABCDE nog wel oké?", bedacht door een aantal suggesties uit de enquête van 2017 en bij elkaar gebracht door ons als werkgroep.

Een spectaculaire intro middels een filmpje waarin de dagvoorzitter Wim Breeman in een ambulance met haastige spoed naar De Doelen kwam rijden en gelukkig toch nog net op tijd aanwezig was...

Daarna startte de dag met een stukje geschiedenis, verteld door Thijs Gras.

Vervolgens kreeg iedere letter uit het ABCDE aandacht en werd er regelmatig gediscussieerd over het nut, de volgorde en de inhoud.

De A van ademweg werd door middel van het onderwerp videolaryngoscopie bij de ambulancedienst, behandeld door Jeanneke Schuckman en Eugene den Boer.

Zij vertelden o.a. over het nut, de aanpak van de scholing en de uitkomsten van het intuberen met deze laryngoscoop.

Over de B van beademen kon Lennart Immerzeel veel vertellen; welke drukken zijn belangrijk voor een optimale behandeling.

Patricia Gerritsen vertelde met veel passie over het gebruik van het echo apparaat, een A, B en C presentatie. Eerst veel oefenen maar dan erg veel resultaat met snellere en verbeterde diagnostiek.

Vervolgens twee circulatie verhalen. Microcirculatie, een presentatie gegeven door Sakir Akin, een mooie, pijnloze manier om te onderzoeken hoe het gesteld is met de circulatie van een patiënt.

En daarna werden een aantal aangeboren hart afwijkingen weer even opgefrist door Ulrike Kraemer, inclusief uitkomsten op latere leeftijd.

Vervolgens Monique van Dijk, zij vertelde over pijn, met name bij kinderen en Hetty Hut had een casus over ouderen mishandeling en de onderkenning daarvan.

Heel bijzonder was de muziek en het verhaal van IC verpleegkundige Lorette Gijsbers, ervaringsdeskundige Suzanne Groot en Maria Eldering als muziektherapeute.

 Mooi om te horen dat ook/juist op een IC, muziek zoveel positieve prikkels geeft.

PerJan Dirven sloot de dag geweldig af met een samenvatting van de hele dag waarin de vraagstelling nogmaals ter sprake kwam; "Is ABCDE nog wel oké?"

Een positieve uitkomst, die in welke volgorde dan ook, een mooie leidraad is tijdens een reanimatie setting.

 

De Doelen, bedankt voor de prettige samenwerking en de heerlijke catering.

De sponsoren, en natuurlijk al onze gasten ontzettend bedankt voor jullie aanwezigheid!

En last but not least, Wim Breeman, onze dagvoorzitter van dit jaar, wat heb je alles geweldig voorbereid en aan elkaar gepraat! Super bedankt!!!

 

Hopelijk allemaal tot 2019!