klik op de poster voor groter formaat

2011: Extreme Zorgen



Verslag

Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft de WES Rotterdam het jaarlijks symposium georganiseerd in grandcafe-restaurant-zalen ‘Engels’.

Het thema van dit jaar was ‘Extreme Zorgen’, waarin werd gekeken naar spraakmakende ziektebeelden en casuïstieken waar je als verpleegkundige op de Intensive Care of Spoed Eisende Hulp mee te maken kan hebben. Hier werd met name in de ochtend ook gekeken naar de ethische kant van de zorg voor deze patiënten. Dr de Beaufort wist hierbij na een korte inleiding bij ieder onderwerp een discussie te ontlokken met de aanwezigen in de zaal.

De ochtend begon met een ludiek fragment van Jiskefet, waarna een discussie over ethiek ontstond.

Dr. Van den Berg heeft de problemen die ontstaan bij een patiënt met morbide obesitas belicht. Na dit zware onderwerp ontspon er zich een levendige discussie in de zaal over hoe je o.a. om moet gaan met deze patiënten.

Het volgende onderwerp, suicide bij een patiënt van 10 jaar, gepresenteerd door Drs. Dhont maakte ook weer veel tongen los in de discussie die daarop volgde.

Drs. Gerritsen mocht doorgaan met het volgende praatje, wat ging over doorbehandelen op de IC. Hij stelde dat je op de IC keuzes moet maken, wat een ethisch vraagstuk is. Daaruit werd geconcludeerd dat ethiek en de Intensive Care onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

In hoeverre is het ethisch (en juridisch) verantwoord om patiënten te fixeren? Dat was de vraag waar Dr. Van Nesselrooij een antwoord op probeerde te geven. Naar voren kwam dat de Zweedse band (en dan bedoelen we niet ABBA) afgeschaft moet worden.


Het middagprogramma begon losjes met de eerste ‘WES – Quiz’. Aan de hand van een aantal stellingen en weet-vragen werd de kennis van de zaal getest.

Mw. Kornet nam ons mee naar de rol die voor de verpleegkundige binnen de ethiek was weggelegd.

Inmiddels was de zaaltemperatuur al lekker opgelopen, tijd dus om te gaan luisteren naar het praatje van Drs. Deelstra over extreme temperaturen op de SEH. Maar dan vooral bij de traumapatiënten die met forse ondertemp worden binnengebracht. Vervolgens gingen we naar de andere situatie, de hypertherme patiënt die een marathon heeft gelopen.

Tenslotte werd de juridische aspecten en het verpleegkundig tuchtrecht behandeld. Wat kan er gebeuren in (al of niet) extreme situaties waar je als verpleegkundige mee te maken kan hebben. Mr. de Jong wist dit goed te verwoorden, het was eigenlijk jammer om al te moeten eindigen.

Niet in de laatste plaats willen wij ook de sponsoren weer bedanken voor hun bijdrage aan en aanwezigheid dit jaar. Zonder hen had dit symposium niet gerealiseerd kunnen worden en kon er een leuk gevulde (maar wel erg krakende) tas meegegeven worden aan de congresgangers.

Al met al kan worden teruggekeken op een gezellig en leerzaam symposium. De voorbereidingen voor het symposium van volgend jaar zijn alweer begonnen, dus hou deze site in de gaten.