klik op de poster voor groter formaat

Under Pressure

Op vrijdag 15 maart 2013 werd voor de 26e keer het WES Symposium gehouden. Dit keer met de titel “Under Pressure”. Na een aantal jaren in gebouw “ Engels” te zijn geweest, konden we dit jaar terug naar de geheel vernieuwde collegezaal van het Erasmus MC.

Ruim 200 verpleegkundigen uit Nederland en België hebben een gevarieerd programma voorgeschoteld gekregen. Elders op deze site zijn de PowerPoint presentaties beschikbaar, zodat je deze op je gemak terug kunt lezen.

De eerste presentatie van de dag ging over Pulmonale hypertensie bij volwassenen en kinderen. Een indrukwekkend verhaal over de oorzaken en gevolgen op de korte en lange termijn. Helaas heeft pulmonale hypertensie op dit moment nog een zeer hoge mortaliteit. Dr L.M. van der Toorn, longarts uit het Erasmus MC vertelde over zijn ervaringen bij de volwassenen en Dr M. Van Osch- Gevers, kindercardioloog ook uit het Erasmus MC, over de kinderen met pulmonale hypertensie.

Druk(te) op de trauma kamer. Als er een patiënt na een groot trauma op de SEH komt, zijn er heel veel medewerkers die een bijdrage leveren aan de zorg. In een kamer vol mensen is structuur en organisatie van levensbelang. Mw. L.C. van den Hengel, SEH arts i.o. uit het Erasmus MC had hier een boeiend verhaal over, met een aantal zeer duidelijke foto’s.

Na de koffiepauze gaf Dr. D. den Hartog, traumachirurg uit het Erasmus MC een duidelijke presentatie over het compartimentsyndroom. Een onderwerp wat erg veelzijdig is. Hij beperkte zich tot het compartimentsyndroom in het onderbeen en de buik. De signalen waarop we moeten letten om dit syndroom te onderkennen en de wijze van behandeling kwamen duidelijk aan bod.

Mw. I. Nutma-Bade had een indrukwekkend verhaal over haar ervaringen als patiënt. Zij heeft met een septische shock en respiratoir falen enige tijd beademd op een IC gelegen. Over haar ervaringen heeft zij een lijvig boek geschreven en geeft inmiddels regelmatig lezingen over haar ervaringen.

Na een trauma kan er binnen de schedel een hoge druk ontstaan. Dr. R. Dammers neurochirurg uit het Erasmus MC liet voor de duidelijkheid nog een keer zien met welke zaken daarbij rekening gehouden moet worden. De hoeveelheid bloed, liquor en hersenweefsel welke in de juiste verhoudingen in de schedel aanwezig zijn kunnen na een trauma, door bijvoorbeeld een bloeding, verstoord raken. Een (te) hoge druk in de schedel moet in de gaten gehouden en behandeld worden.

Na de Lunch hield Dr A.H.M. Knook, cardioloog- intensivist uit het Reinier de Graaf ziekenhuis een boeiend betoog over de zin en de onzin van de Swan Ganz catheter. Deze manier van drukmeten was een aantal jaren de gouden standaard op veel IC’s. Maar de laatste jaren door ontwikkelingen ingehaald en staat ter discussie.

Iets waar we op een IC over het algemeen dagelijks mee te maken hebben is beademen. Waarom kiezen we voor druk gestuurd en wat zijn daarvan de voor en de nadelen. Het is altijd goed om dit af en toe op een rijtje te zetten. Dhr. J. van Rosmalen, ventilator practitioner en physician assistant i.o. uit het Elisabeth ziekenhuis in Tilburg gaf ons een duidelijke opfrisser.

Na de theepauze vertelde Dhr. J.H.J Smit van de politie, ons over de campagne die er in Nederland op dit moment gevoerd wordt tegen het geweld, waar hulpverleners mee geconfronteerd worden. Hij vertelde zijn verhaal vanuit het standpunt van de politie, maar wij als werkers in de gezondheidzorg kunnen dit ook goed vertalen naar onze eigen situatie. Een belangrijke boodschap hierbij is om steeds te melden, als je te maken krijgt met agressie of geweld op je werk, bij je werkgever, of in samenspraak met je werkgever bij de politie.

Als sprankelend hoogtepunt van de dag werd een traumaquiz gehouden. Op de manier van “petje op, petje af” werd het publiek door Dhr. W. Breeman, Dhr. O.J.F. van Waes en Dhr. M.G. Eversdijk op traumakennis getoetst. Er werden 3 rondes gespeeld met iedere keer 1 winnaar. De eerste vraag van iedere ronde was een ware instinker zodat na deze vraag de helft van de zaal kon gaan zitten. De vragen werden omlijst met duidelijke verhalen, uitleg en foto’s. Ook al was je snel uitgeschakeld, het was toch een zeer boeiend geheel.

Omdat er maar 3 posters ingezonden waren, is hier geen prijs voor uitgereikt.

In de pauzes waren een aantal bedrijven die hun producten aan ons toonden. Mede door hun steun konden we dit symposium organiseren.

In de foyer was er een hoekje ingericht waar men zich heerlijk kon laten masseren.

Onder het genot van een hapje en een borrel werden de deelnamebewijzen uitgedeeld. We hebben de evaluatieformulieren in ontvangst genomen. Deze zullen we gebruiken als aanzet voor ons volgende symposium volgend jaar in maart. Houdt voor de juiste datum onze site in de gaten.

Terugkijkend was het voor ons een geslaagde dag en hopen dat de bezoekers dit ook zo hebben ervaren.

We blijven te allen tijde open staan voor reacties. Heb je tijd over en vind je het leuk om actief mee te werken aan ons volgend symposium? Neem dan contact met ons op. We kunnen altijd een aantal extra handen gebruiken.

Programma

Hieronder volgt het programma van het symposium "Under Pressure".

9:00-9:40 INSCHRIJVING
9:40-9:45 Opening door dagvoorzitter
9:45-10:25 Pulmonale Hypertensie. Dr. L.M. van den Toorn, longarts, Erasmus MC (download), Dr. L.P. Koopman, kindercardioloog, Erasmus MC Sophia. (download)
10:25-10:50 Druk op de traumakamer. Mw. L.C. van den Hengel, SEH arts i.o, Erasmus MC.
10:50-11:15 KOFFIEPAUZE + POSTERPRESENTATIES
11:15-11:40 Compartimentsyndroom. Dr. D. den Hartog, traumachirurg, Erasmus MC. (download)
11:40-12:05 Nadruk op zorg. Mw. I. Nutma- Bade, ervaringsdeskundige.(download)
12:05-12:30 Hoge druk in het brein. Dr. R. Dammers, neurochirurg, Erasmus MC. (download)
12:30-13:30 LUNCH
13:30-14:10 Pro-con debat Swan Ganz catheter meting. Dr. A.H.M. Knook, cardioloog-intensivist, Reinier de Graaf ziekenhuis Delft, Dr. D. Dos Reis Miranda, anesthesioloog-intensivist, Erasmus MC.
14:10-14:35 Voor- en nadelen van drukgestuurd beademen. Dhr. J. van Rosmalen, ventilation practitioner en physician assistant i.o. Elisabeth ziekenhuis Tilburg.
14:35-14:55 THEEPAUZE + POSTERPRESENTATIES
14:55-15:20 Geweld in de uitvoering van een publieke taak. Dhr. J.H.J. Smit, Case manager, Geweld tegen politieambtenaren, van de politie. (download)
15:20-15:45 Trauma quiz. Dhr. W. Breeman, verpleegkundig Specialist Acute Zorg TCZWN, MMT lifeliner 2, Dr. O.J.F. van Waes, traumachirurg, Erasmus MC.
15:45-16:00 Bekendmaking winnaar posterpresentatie. Mevr. B. Visser, SEH verpleegkundige Erasmus MC.
Vanaf 16:15 Afsluiting onder genot van een drankje/uitreiking bewijs van deelname.